Historia

Viitasaaren Suunta 40-vuotta.
ViiSun pitkäaikainen aktiivi ja johtokunnan jäsen Mauno Nieminen keräsi vuonna 2019 järjestettyihin 40-vuotisjuhliin seuran historiaa.

Viitasaarella ennen suunnistukseen erikoistuvaa seuraa edelsi toiminta Viitasaaren Viestin alla, jolloin toimintaan oli jo vahva pohja paikkakunnalla. Seuran perustava kokous pidettiin 18.10.1979 ja kokouksessa oli läsnä 27 henkilöä. Seuran nimiehdotuksia olivat: Viitasaaren Suunta, Viitasaaren Rasti ja Rasti Viesti. Seuran nimeksi äänestettiin Viitasaaren Suunta, josta lyhenne ViiSu.

Seuran puheenjohtajaksi valittiin Antti Vuorenmaa. ViiSun puheenjohtajina ovat toimineet Antin jälkeen Tapani Heinonen, Olavi Kananen, Lauri Myllynen, Raimo Kauppinen, Mauri Kananen, Mauno Nieminen, Jari Holm ja Kari Kantanen. Kaksi jaksoa puheenjohtajan tehtäviä ovat hoitaneet Antti Vuorenmaa, Lauri Myllynen ja Raimo Kauppinen.

ViiSun toiminta lähti vireästi liikkeelle. Talvella 1980 osallistuttiin hiihtosuunnistuskisoihin. Ensimmäinen Jukola ViiSun väreissä oli Rovaniemen Ounasvaaralla yöttömässä yössä. Sinne matkustettiin bussilla noin 30 henkilön voimin. Seuraava Jukolan viesti oli Rajamäellä Kytäjän maastoissa 1981. Se muistetaan Jukolan historian sateisimpana. Vesi virtasi telttojen pohjalla,
kumisaappaat loppuivat hetkessä Suunnistajan kaupasta. Autoja vedettiin saviliejusta. Vakituinen Jukolakuljettajamme Jussi Palonen selvitti automme omin avuin tienpäälle.

Merkittävä tapahtuma Suomi – Ruotsi hiihtosuunnistusmaaottelu järjestettiin ViiSun toimesta Viitasaarella Soliskylällä Ruuponsaaren maastoissa 1982. Talvi oli runsasluminen, joka aiheutti paljon töitä hiihto urien auki pysymisessä. Kisat onnistuivat erinomaisesti.

ViiSun naisten joukkue aloitti Två-mila viestit Ruotsissa v 1982 joukkueenjohtajana Tapani Heinonen. Vuonna 1987 ViiSun naisjoukkue saavutti 39.sijan Två-milassa. Joukkueessa suunnistivat Päivi Raatikainen, Anneli Jämsen, Anja-Riitta ja Raili Hokajärvi, ankkurina Tarja Hämäläinen. Tiomilassa oli myös miesten joukkue vuosina 1989 ja 1990. ViiSun naisjoukkue oli kymmenennen kerran Två-milassa 1991, jolloin sijoitus oli 68.

Viisun parhaat sijoitukset Venlojen viestissä olivat Hollolassa 1987 sija 10. ja 1988 Iso-Syötteellä sijoitus 22.

Viisulaisten kilpailumenestystä vuosien varrella
SM-hiihtosuunnistusviesti 1981 sarja D17-20 ViiSU 3. joukkueella 2 Erja Huikari, Anja-Riitta ja Raili Hokajärvi. Vuonna 1985 Erja Huikari D21 saavutti Suomen mestaruuden hiihto- suunnistuksessa Imatralla. SM-viestissä Valkealassa ViiSun joukkue hiihti pronssille joukkueella Anneli Jämsen. Päivi Raatikainen ja Erja Huikari. Erja Huikari (nyk. Laukkanen ) hiihtosuunnisti myös Suomen joukkueessa mm Ruotsissa ja Norjassa.
V 1986 Tytöt 17-20 v Anja-Riitta, Raili, Tarja SM-hopeaa HS -viesti. Päivi Raatikainen D21 SM-pronssia hiihtosuunnistus Kuopiossa.
Kesällä -87 Tarja oli SM-neljäs Hauholla
V, 1988 Tarja oli 11. maailmancupin kisoissa.
SM-pikamatkalla -89 Tarja Hämäläinen (nyk.Silvennoinen ) suunnisti kultaa ja v 1990 SM-pitkällä Tarja oli 3.
SM-viesti v -90 ViiSu oli 4. joukkueella Kirsi Haarala, Anneli Jämsen, Anja-Riitta Hokajärvi ja Tarja Hämäläinen.
ViiSu yllätti maakuntasuunnistuksessa v -91 ja saavutti 2. sijan kotikentällä Savivuoren maastossa.
Viisulaisilla oli runsas osanotto 80 ja 90 luvuilla oravapolkukisoissa.
V -91 nuorten Jukolassa oli kaksi joukkuetta ja Keski-Suomen oravapolkuviestissa 4 joukkuetta. Nuorten Jukolassa sijoitus oli 67. ( 228 )
K-S:n oravapolkuviestissä ykkösjoukkue oli neljäs.
SM-kisoissa -91 tarja oli 4. pitkällä matklla ja valittiin MM-suunnistuksen varaedustajaksi. V-92 Kirsi Haarala D20 suunnisti SM-hopeaa Asikkalassa. Kirsi valittiin nuorten MM-edustajaksi. Nuorten MM-kisoissa Laukaan Hitonhaudan maastossa Kirsi oli 7. ja Suomen viestijoukkueessa neljäs.
V -94 ViiSun naisjoukkue D35 saavutti SM-prossia hiihtosuunnistusviestissä joukkueella Anneli Jänsen, Päivi Määttä ja Päivi Raatikainen.
SM-yö -94 Päivi Raatikainen D35 suunnisti hopeamitalin.
Terhi Hämäläinen D20 pyöräsuunnistuksen SM-hopeaa. V-95 pyöräsuunnistuksen SM-kultaa Terhille.
V -96 pyöräsuunnistuksen SM-kultaa Mikko Salmela sarja H18 ja Terhi SM-hopeaa D21 sarjassa.
V -96 ViiSun joukkue suunnisti 1. sijan alueen oravapolkuviestissä.
V -97 Terhi oli pyöräsuunnistuksen Suomenmestari.
Seuraavina vuosina Tarja, Terhi ja Mikko saavuttivat menestystä 3 uusissa seuroissaan. Pitkän SM- mitalittoman jakson jälkeen menestystä tuli veteraanisarjoissa. Mauno Nieminen H75 sarjassa suunnisti SM-hopeaa keskimatkalla Taipalsaaressa v 2014 ja SM-pronssia H80 sarjassa Fiskarsissa.

Merkittäviä kilpailuja ViiSun historiassa
ViiSu järjesti Pohjola Games hiihtosuunnistukset Viitajärven maastoissa v 1992. Osanottajia oli huikeat 800 suunnistajaa. Kisat olivat kansainväliset , osanottajia oli Virosta 26, Latviasta 10 ja Venäjältä 8 henkilöä.
SM-pitkien matkojen ( nyk. erikoispitkä ) suunnistukset myönnettiin ViiSulle v 1994. Viitasaaren SM-rasteille osallistui 1172 suunnistajaa. Kisat järjestettiin Ruuponsaaren maastoissa.
Keski-Suomen aluemestaruuskisoja ViiSu on järjestänyt vuoden tai kahden välein. Viimeksi alue-yökisa oli Viitasaarella 2021 ja alue-pika-matka 2022, molemmat Isoahon kartalla. Sisä-Suomen rastipäivät on ViiSu järjestänyt joka toinen vuosi.

Leiritoimintaa
Nuorten suunnistusleirit IK Kronanin kanssa Kruunupyyssä ja Viitasaarella. Vetäjinä Raimo Kauppinen ja Harald Slotte,
Alueen oravapolkuleirit, viimeksi 2019 Savivuorella.
Omia leirejä Pasalan leirikeskuksessa useina vuosina.

Keski-Suomen vuoden nuorisokouluttajaksi valittiin Kauko Kumpumäki v 1992 ja vuoden oravapolkuohjaajaksi Asta Kuntsi v 1993.

Osallistumiset viesteihin ja rastiviikoille
Sekä Jukolan että Venlojen viestissä on ollut parhaimmillaan neljä joukkuetta, yhteensä 44 suunnistajaa. Viisulaiset ovat osallistuneet Kainuun rastiviikolle, Ruotsin rastiviikolle, Fin 5 viikolle. Joka vuosi Alue- ja Sm-kisoihin.

ViiSun varainhankinta
Kilpailujen osanottomaksut ja ravintolatuotot, paperinkeräys, aurausviittojen teko ja pystytys, kivien keräys pelloilta.
Metsänistutukset ja kylvöt, kulotukset. Sahojen ja Viitasaaren lämmön kenttien siivoukset, ER-sahan piha-alueen kevätsiivous. Hirvenajot Äänekoskella ja Uuraisilla edustusjahdeissa. Kisojen järjestäminen ulkopuolisille järjestöille.
Viitasaaren kaupungin kartta-, kohde- ja seuraavustukset.